Kijk de uitzending terug:

Jaap Scholten, Tjirk van der Ziel & Albert Corporaal vallen in de prijzen 

‘Suikerbastaard’ en ‘Atlas van de IJssel’ winnen titel Overijssels Boek van het Jaar 2021

De winnaars van de verkiezing Overijssels Boek van het Jaar 2021 zijn bekend! De uitreiking was online live te volgen via deze pagina. Inga Tjapkes, RTV Oost, presenteerde de livestream. Roy de Witte, provincie Overijssel, maakte de winnaars bekend. Jaap Scholten met Suikerbastaard (fictie) en Tjirk van der Ziel en Albert Corporaal met Atlas van de IJssel (non-fictie) gaan met de titel naar huis. Naast erkenning voor hun bijzondere prestatie ontvingen de winnaars een bedrag van € 500. Het was de twaalfde uitreiking van de prijs Overijssels Boek van het Jaar.

Van links naar rechts: Roy de Witte (provincie Overijssel), Jaap Scholten, Inga Tjapkes, Albert Corporaal & Tjirk van der Ziel.

De kanshebbers van 2021:

Fictie

Scholten-Suikerbastaard

Suikerbastaard *WINNAAR*

Jaap Scholten

Frederik Spengler leidt een teruggetrokken bestaan in een Roemeens dorp. Hij knapt oude schuren op en zwerft ’s avonds weemoedig door de lege slaapkamers van zijn kinderen. Op een avond verschijnt in het televisieprogramma Spoorloos een zwarte man die beweert familie te zijn. Diens claim dwingt Frederik naar de Hoorn van Afrika, op zoek naar de man. Jeugdliefde Mila staat erop hem te vergezellen.

In de jaren vijftig en zestig reisden tientallen Twentse jongens naar het Abessinië van keizer Haile Selassie en stampten er suikerfabrieken uit de grond. De jongens belandden in een exotisch universum; ze hadden ineens bedienden, vrouwen, motoren, paarden. Ze waren koningen – maar niet lang. Zodra hun driejarig contract afliep moesten ze terug naar de stempelklok en de draaibank in Hengelo. Een van de jongens kon dat niet.

Suikerbastaard is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een immense onderneming in de binnenlanden van Abessinië. Scholten speelt in deze grote roman een geraffineerd spel met feit en fictie. Grote kwesties stelt hij terloops aan de orde: de historische verhouding tussen Europa en Afrika, tussen zwart en wit, de gewijzigde wereldorde, de dominante positie die Nederland in Ethiopië innam en die nu door China is overgenomen. Suikerbastaard is echter voor alles een romantische roadtrip en een hartstochtelijke zoektocht naar een vader.

Lees verder
Hoek-Vuurvogel

Vuurvogel

Jozef Hoek

Wanneer Rafael een jonge vrouw – Josefine – ernstig mishandelt, zet dat een reeks gebeurtenissen in gang die de verborgen activiteiten van een beveiligingsfirma dreigt te onthullen. Rafael verliest alles wat hem dierbaar is en zint op wraak, waardoor de veiligheid van Josefine opnieuw in het geding komt. De confrontatie die volgt, drijft haar tot een vergaande daad van zelfbehoud en zet hen lijnrecht tegenover elkaar in een psychologisch schaakspel waarin voor beiden veel op het spel staat. Is Rafael uiteindelijk bereid zijn verleden onder ogen te zien?

Lees verder
Otten-De Ambtenaar

De ambtenaar

Almar Otten

Een gemeenteambtenaar komt niet opdagen op een informatieavond voor leden van de gemeenteraad over windmolens en zonneparken. Hij blijkt spoorloos te zijn verdwenen. Door een journalist wordt een relatie gelegd tussen de verdwijning van de ambtenaar en de moord op een wethouder uit Olst in 1996. Rechercheur Jozef Laros krijgt de opdracht om de verdwenen ambtenaar op te sporen en stuit daarbij op puzzelstukjes van de nooit opgeloste moordzaak.

De schrijver Almar Otten is zelf als ambtenaar nauw betrokken bij de energietransitie in Deventer en speelt, met een aantal collega’s, een rol in zijn eigen boek. Rechercheur Jozef Laros baant zich een weg door het oerwoud van milieuregels en energiedoelen, waarbij hij te maken krijgt met fanatieke milieuactivisten en klimaatontkenners, verontwaardigde boeren en burgers, voorzichtige lokale en Haagse politici, de Salland Defence Force en ambtenaren die vooral hun best doen om iedereen tevreden te houden. Wat hen bindt is de dezelfde vraag: hoe ver wil je gaan in de strijd voor je eigen idealen?

Lees verder

Non-fictie

Van der Ziel-Atlas van de IJssel

Atlas van de IJssel *WINNAAR*

Tjirk van der Ziel
Albert Corporaal
Joop van Putten (fotografie)

De IJssel. Een vertrouwde maar onvoorspelbare rivier. Woest en dan weer kalm, rechtlijnig en dan weer kronkelend. Waar veranderingen optreden worden verhalen verteld. Bij de IJssel gaat het om een oerverhaal vanaf de vroege Middeleeuwen, van groei en expansie maar ook van neergang en krimp, en van pogingen de waterstroom telkens weer naar onze hand te zetten.

Atlas van de IJssel vertelt aan de hand van historisch kaartmateriaal en hedendaagse dronefoto’s de ontstaansgeschiedenis van een grote diversiteit aan gebieden die samen de IJsselvallei vormen. Of het nu gaat om de IJssel van vroeger of van nu – de atlas bevat vele unieke beelden die voor het eerst in onderlinge samenhang worden getoond.

Lees verder
Kouwenhoven-Van Elburg tot Deshima

Van Elburg tot Deshima

Arlette Kouwenhoven 

De familie Feith, bekend van de romantische dichter Rhijnvis Feith, hield als exponent van het Nederlands patriciaat eeuwenlang nauwkeurig haar stamboom bij. Dit boek vertelt het verhaal achter de familie Feith. Het toont de context waarbinnen de diverse generaties Feith hebben geleefd en hoe zij een deel van de Nederlandse geschiedenis mede hebben ingevuld.

Lees verder
Van der Horst-De oorlog gaat nooit voorbij

De oorlog gaat nooit voorbij

Ewout van der Horst
Marco Krijnsen
Martin van der Linde
Albert Bartelds

‘De oorlog heeft mijn leven bepaald,’ zegt de dochter van een vermoorde NSB-er. ‘Altijd komt het terug. Eigenlijk ben ik er wel klaar mee, maar het houdt nooit op.’ Ze zijn er nog, directe ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog in Overijssel. Slachtoffers van bombardementen, leden van het verzet, of overlevenden van de holocaust. Hoogbejaarde getuigen doen 75 jaar na dato hun verhaal. De oorlog heeft ook zijn sporen nagelaten bij nabestaanden. Het lijkt wel alsof de onverwerkte emoties van hun ouders alsnog aan de oppervlakte komen.

In het kader van 75 Jaar Vrijheid brachten historici van de IJsselacademie in De oorlog gaat nooit voorbij. Overijssel 1940-1945 oorlogsverhalen uit Overijssel bijeen. Ze plaatsen de persoonlijke geschiedenissen in een historische en actuele context: bijvoorbeeld de Twentse zoon van een Oostenrijkse Wehrmachtsoldaat of het grijze verleden van een huisarts uit Vollenhove.

Lees verder
Vos-Strijd en overleg

Strijd en overleg

Nick Vos

De Twents-Achterhoekse textielindustrie kende vele felle en langdurige sociale conflicten. Pas na de Tweede Wereldoorlog dwongen grote personeelstekorten de fabrikanten om hun arbeiders niet langer als kostenpost te behandelen en rekening te houden met de wensen van de vakbonden. In 1948 erkende de Enschedese grootindustrieel H.J. Blijdenstein dat de textiel industrie ‘in het verleden de menschelijke factor te veel over het hoofd heeft gezien en dat dit één van de belangrijkste ondergronden is van de tegenzin tegen het textielvak’. 

In samenspraak met de vakbonden lieten de ondernemers deze ’textielaversie’ uitvoerig onderzoeken. Dit boek omvat, naast een uitvoerige inleiding over het ontstaan van de textiel industrie, een achttal nooit gepubliceerde deelstudies naar de sociale verhoudingen en over de stakingen tijdens het interbellum en de april-mei-stakingen uit 1943.

Lees verder
Lammers-Door mannen gekozen

Door mannen gekozen

Erna Lammers

,,Ach juffrouw, u moet niet meespreken; u weet er niets van. Ik neem aan, dat u niet op de hoogte is en de geschiedenis niet hebt gevolgd.” Op deze manier wordt Antsje Timmerman-Lenstra (1883-1946) honderd jaar geleden letterlijk de mond gesnoerd tijdens een discussie in de gemeenteraad van Deventer. Net als de arts Titia Goedhuis-van der Ploeg (1877-1973) maakt ze daar sinds een half jaar deel van uit. Als eerste vrouwen ooit. De een is socialiste, de ander feministe en ze vormen daarmee een afspiegeling van de twee groepen die zich landelijk sterk maakten voor het vrouwenkiesrecht: de burgervrouwen en de arbeidersvrouwen. 

Lees verder

Fragment RadioOost

Presentatrice Inga Tjapkes besteedde in haar programma ‘Groot Onderhoud’ op RadioOost uitgebreid aandacht aan de boeken die kans maken op de titel ‘Overijssels boek van het jaar’. Bij haar aan tafel zaten de juryvoorzitters van de categorieën fictie en non-fictie; Neerlandica Rietje Roex en Harry Morshuis, specialist van het Twents dialect. Samen nemen ze de genomineerde boeken door.

Klik hier om het fragment te bekijken.

QUICK-FIX TIPS

Beeld

Je kijkt het beste met de laatste versie van de browsers Google Chrome of Safari. Het maakt niet uit of je op een computer, tablet of smartphone kijkt.

Om een livestream goed te volgen is een stabiele WiFi-verbinding nodig. Kijk bijvoorbeeld samen op 1 apparaat om overbelasting te voorkomen. Je kunt ook kijken via een 4G-verbinding.

Geluid

Klik op de luidspreker links onder in de livestream. Soms helpt het om de pagina te verversen.

CITRIX (of andere werkomgeving) 

Kijken achter een CITRIX of andere beveiligde werkomgeving, is sterk af te raden. Veelal zorgt dit voor geen of slecht geluid, wegvallend beeld of een vertraging tussen beeld en geluid. Probeer het rechtstreeks vanaf je computer.