Wat is het meest bijzondere boek over Overijssel dat dit jaar is verschenen? En welk fictief en non-fictief boek verdient beloond te worden? Rijnbrink presenteert: Overijssel Verwoord, de verkiezing over het Overijssels Boek van het Jaar. 

Een provincie vol verhalen

Overijssel barst van de getalenteerde schrijvers. Zij inspireren ons via boeken en verhalen om anders te kijken naar alledaagse dingen. Overijssel Verwoord is een podium om enkele van deze talenten de aandacht te geven die ze verdienen.

Jury

De boeken op de twee shortlists werden gekozen door twee vakkundige jury’s, bestaande uit wetenschappers, docenten en schrijvers. 

Juryleden fictie:

 • Ina Laarman
  Docente Nederlands
 • Rietje Roex
  Neerlandica
 • Rommie Eisma
  Senior Adviseur (collecties) Rijnbrink

Juryleden non-fictie:

 • Janneke van der Veer
  Schrijfster en biografe
 • Frank Inklaar
  Historicus, docent cultuurwetenschappen Open Universiteit
 • Harry Morshuis
  Schrijver, kenner van Twente en het Twents

Criteria

Bij deze verkiezing gaat het om boeken die verschenen tussen 1 april 2021 en 1 april 2022. De non-fictie boeken moeten gaan over een Overijssels onderwerp, bijvoorbeeld over de geschiedenis en/of cultuur van de provincie, een streek of plaats of een gebeurtenis in Overijssel. Bij de categorie fictie speelt het verhaal zich af in Overijssel óf is het boek geschreven door een Overijsselse auteur die een sterke band met de provincie heeft. Dichtbundels zijn uitgesloten van deelname.

Overijssel Verwoord wordt in opdracht van Provincie Overijssel uitgevoerd door Rijnbrink. Rijnbrink adviseert en ondersteunt in de provincies Overijssel en Gelderland bibliotheken en andere culturele, educatieve en maatschappelijke organisaties. Met als doel: samen werken aan een vaardiger, creatiever en slimmer Overijssel en Gelderland! Bij de realisatie van Overijsel Verwoord wordt intensief samengewerkt met RTV Oost.