Machlien Vlasblom, Almar Otten & Juliëtte Rosenkamp vallen in de prijzen

‘Wij waren supermannen’ en ‘Het Alerdinck Mysterie’ winnen titel Beste Boek van Overijssel 2022

De winnaars van de verkiezing Beste Boek van Overijssel 2022 zijn bekend! De prijsuitreiking was live te volgen in filmtheater MIMIK te Deventer én online te bekijken via www.besteboekvanoverijssel.nl. Inga Tjapkes, journalist- programmamaker van rtv Oost, presenteerde de avond. Genomineerde auteurs gingen met haar in gesprek, leden van de jury deelden hun bevindingen en Erik Neimeijer zorgde voor muzikale ondersteuning. Joris Kemps, directeur van Bibliotheek Almelo, maakte de winnaars bekend. Machlien Vlasblom met ‘Wij waren supermannen’ (non-fictie) en Almar Otten met ‘Het Alerdinck Mysterie’ (fictie) gaan met de titel naar huis. Naast deze prijzen kreeg Juliëtte Rosenkamp de aanmoedigingsprijs voor Overijssels schrijftalent uitgereikt door boekhandel Broekhuis.

Fotografie: Paul Remmelts

Wij waren supermannen – winnaar categorie non-fictie

Uit het juryrapport: ‘‘Dit boek leest prettig, is mooi vormgegeven en er wordt sprekend beeldmateriaal gebruikt. Omdat je als lezer niet alleen het boek in een ruk uitleest, maar ook nog een tijdlang blijft nadenken over de inhoud, wordt ‘Wij waren supermannen’ bekroond tot Beste Boek van Overijssel. Het is een dubbelbiografie van de broers Jan en Herman Heukels, fotografen in Zwolle. In een boeiend en goed gestructureerd boek reconstrueert Machlien Vlasblom de levens van beide broers en probeert ze te achterhalen waarom zij tot hun zeer betwistbare keuzes voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gekomen. Materiaal dat je als lezer aan het denken zet en uitnodigt om kritisch te kijken naar (historisch) beeldmateriaal. En dat geldt niet alleen voor Overijsselse lezers, maar voor iedereen.’’

Ook genomineerd in de categorie non-fictie waren: Wim Coster (Van Veerallee naar Katerveer: een Zwolse geschiedenis), Mieke Mulders (Stien Eelsingh: expressionist van Staphorst), Marco Krijnsen & Homme Martinus (Ons Tuindorp. Tuindorp ’t Lansink: van idee tot monument), Huib Akihary en anderen (Gisteren is nodig om morgen te begrijpen: 60 jaar Molukse gemeenschap in Deventer), Jan ten Hove (Den Aalshorst: levensverhaal van een landgoed), Geraart Westerink (Bankier in maatschappelijk nut: leven en nalatenschap van Frans Walkate 1866-1943).

Uitzending gemist? Kijk hier terug:

Het Alerdinck Mysterie – winnaar categorie fictie

Uit het juryrapport: “Hoewel de jury van de fictieprijs het lastig vond om proza en poëzie met elkaar te vergelijken, is het uiteindelijk wel gelukt een winnaar te kiezen. ‘Het Alerdinck Mysterie’ neemt je mee terug in de tijd en is zeer boeiend geschreven. Het is een echte pageturner; het verhaal leest lekker weg en kent een verrassende afloop. Door de mix van feiten en fictie wordt de lezer telkens aan het denken gezet over wat waar is en wat niet. Almar Otten heeft een thriller geschreven die niet alleen Overijssel goed verwoordt, maar je ook meeneemt naar de jaren tachtig en de Koude Oorlog.”

Ook genomineerd in de categorie fictie waren: Joke Eikenaar (Het Zoete Water) en Geert C.A.M. Christenhusz (Goa, stoa, en verwonner oe).

Juliëtte Rosenkamp – aanmoedigingsprijs Overijssels schrijftalent

“Juliëtte is een absolute duizendpoot binnen de jeugd/kinderboeken afdeling. Onder de vlag van haar eigen mediabedrijf JuSTRo Mediaproducties heeft ze de afgelopen jaren naam gemaakt en is ze buitengewoon bevlogen om de jeugd aan het lezen te krijgen. Met haar prentenboeken is voorlezen een feestje. We kennen Juliëtte o.a. van de 15 boeken van de wereldberoemde muis Geronimo Stilton, zij vertaalde de boeken vanuit het Italiaans. Ze schreef het prentenboek “Wil je mij voorlezen?”, horend bij de Netflix serie StoryZoo. Ook schreef ze het prentenboek ‘Onder de toren’, de reis van Moltor Zand.”

DE GENOMINEERDEN 2022

CATEGORIE FICTIE

Het Alerdinck Mysterie

Almar Otten

Het Zoete Water

Joke Eikenaar

Goa, stoa, en verwonner oe...

Geert C.A.M. Christenhusz

CATEGORIE NON-FICTIE

'Wij waren supermannen' Jan en Herman Heukels: broers, fotografen, nationaalsocialisten

Machlien Vlasblom

Van Veerallee naar Katerveer: een Zwolse geschiedenis

Wim Coster

Stien Eelsingh: expressionist van Staphorst

Mieke Mulders

Ons Tuindorp. Tuindorp ’t Lansink: van idee tot monument

Marco Krijnsen en Homme Martinus

Gisteren is nodig om morgen te begrijpen: 60 jaar Molukse gemeenschap in Deventer

Huib Akihary, en anderen

Den Aalshorst: levensverhaal van een landgoed

Jan ten Hove

Bankier in maatschappelijk nut: leven en nalatenschap van Frans Walkate (1866-1943)

Geraart Westerink

Maak kennis met de jury

Categorie Non-fictie:

  • Janneke van der Veer (schrijfster en biografe)
  • Frank Inklaar (historicus, docent cultuurwetenschappen Open Universiteit)
  • Jan Hoogenberg (directeur bibliotheek Enschede)
  • Lamberthe de Jong (journaliste en historica)
  • Fokko-Jan Dijksterhuis (hoogleraar wetenschapsgeschiedenis Universiteit Twente)

Categorie Fictie:

  • Ina Laarman (docente Nederlands)
  • Rietje Roex (neerlandica)
  • Rommie Eisma (senior adviseur collecties Rijnbrink)

Over Beste Boek van Overijssel

Beste Boek van Overijssel wordt in opdracht van Provincie Overijssel uitgevoerd door Rijnbrink. Rijnbrink adviseert en ondersteunt in de provincies Overijssel en Gelderland bibliotheken en andere culturele, educatieve en maatschappelijke organisaties. Met als doel: samen werken aan een vaardiger, creatiever en slimmer Overijssel en Gelderland! Bij de realisatie van het Beste Boek van Overijssel wordt intensief samengewerkt met rtv Oost, MIMIK, Boekhandel Broekhuis en De Mannen Zonder Pak.

Wij waren supermannen

Het Alerdinck Mysterie​

Het Zoete Water

Goa, stoa, en verwonner oe...​

Van Veerallee naar Katerveer

Stien Eelsingh: expressionist van Staphorst

Ons Tuindorp. Tuindorp ’t Lansink: van idee tot monument​

Gisteren is nodig om morgen te begrijpen: 60 jaar Molukse gemeenschap in Deventer​

Den Aalshorst: levensverhaal van een landgoed​

Bankier in maatschappelijk nut: leven en nalatenschap van Frans Walkate (1866-1943)​